GYIK


1. Mi az a Global Outreach?
2. Mi a Global Outreach Magyarország Alapítvány?
3. Mit kapok, ha jelentkezem az amerikai tanulmányi lehetőségre?
4. Hány évesen jelentkezhetek?
5. Mi történik, ha kiválasztanak?
6. Hogyan jutok ki és mi vár rám odakint?
7. Milyen vallási/kulturális programokon vehetek részt az amerikai év során?
8. Hol fogok lakni?
9. Mennyibe kerül mindez, milyen kiadásokra kell számítani?
10. Mi lesz a hazaérkezés után?
11. Mi kell a jelentkezéshez?
12. Mikor, hogyan lehet találkozni a szervezőkkel, személyesen kérdezni?
13. Mit csinál még a magyar alapítvány?
14. Hogyan tudom teljesíteni az itthoni tanévem?

1. Mi az a Global Outreach?

A Global Outreach egy amerikai katolikus alapítvány, ami a kilencvenes évek elején alakult. Fő célja a posztkommunista országok katolikus egyházának újjáépítésében, megerősödésében való segítség, közreműködés. Tekintve azt, hogy az amerikai egyház erős hitélettel és szolgálatkészséggel bír, céljai megvalósítását abban látja, hogy egyéves tanulmányi lehetőséget biztosít közép- és kelet-európai középiskolásokat. Az így kiutazók megismerik és megtapasztalják az erős egyház fogalmát, kamatoztathatják vezetői képességeiket, remek programokon vehetnek részt, és, nem utolsó sorban, kitűnően megtanulnak angolul. A jelentkezők Magyarországról, Csehországból, Szlovákiából, Litvániából, Lettországból és Lengyelországból valók, és évente összesen nagyjából húszan utazhatnak az Egyesült Államokba. Az elmúlt években több mint 400 diák vett részt a programban. További részletek a Bemutatkozás menüpont alatt.

Vissza a tetejére

2. Mi a Global Outreach Magyarország Alapítvány?

A magyar alapítvány az amerikainak hivatalos itthoni képviselete. Az alapító és a kuratórium tagjai a program öregdiákjai, akik eltöltöttek egy évet Amerikában és tevékenységüket mindenfajta juttatás nélküli, társadalmi munkaként végzik. A magyar jelentkezőknek kizárólag az alapítványon keresztül van lehetőségük pályázni, valamint hazatértünk után részt vehetnek az alapítvány további programjain és feladataiban.

Vissza a tetejére

3. Mit kapok, ha jelentkezem az amerikai tanulmányi lehetőségre?

A jelentkezés önmagában nem egyenlő a kiutazással, ugyanis először egy kétfordulós kiválasztáson kell jól teljesíteni. Az első forduló a jelentkezési lap kitöltése és beküldése, míg a második egy személyes interjú minden év februárjában. A jelentkezők értékelését az amerikai kuratórium végzi, és május-júniusig értesít mindenkit az eredményéről.

Vissza a tetejére

4. Hány évesen jelentkezhetek?

A programra 10. osztályos középiskolások jelentkezhetnek. Egyedi esetben 11. osztályos diákok jelentkezését is el tudjuk fogadni. Ami minden kiutazóra egyaránt érvényes, hogy az USA-ban a 11. osztályba fog járni, vagyis aki Magyarországon ezt már elvégezte, kint ismételni fog. Fiatalabbak vagy idősebbek nem jelentkezhetnek, őket vissza kell utasítanunk az amerikai anyaszervezet szabályzata értelmében.

Vissza a tetejére

5. Mi történik, ha kiválasztanak?

Először is gratulálunk az eredményes pályázáshoz! Kiutazás előtt és a hazaérkezés után minden éppen induló és érkező diák részt vesz egy egyhetes nyári táborban. Ezeket az amerikai alapítvány szervezi és a résztvevő európai országok valamelyikében van. Az elmúlt pár év Global Outreach táborainak helyszínei:

-2010: Brno (Csehország)
-2011: Vilnius (Litvánia)
-2012: Szeged
-2013: Besztercebánya (Szlovákia)
-2014: Prága (Csehország)
-2015: Litvánia

A táborokban való részvétel az amerikai év előtt és után közvetlenül kötelező. Természetesen előtte érdeklődőként, később pedig öregdiákként mindenkit szeretettel várunk.

Vissza a tetejére

6. Hogyan jutok ki és mi vár rám odakint?

A kiutazás megszervezésében a magyar alapítvány segítséget nyújt. Az USA-ban mindenki katolikus családoknál lakik, akik önkéntesen, térítésmentesen látják el a diákot egy éven át. A tanulók katolikus magániskolákba járnak, amik a diákok felének szintén tandíjmentességet biztosítanak, míg a másik felét az amerikai alapítvány finanszírozza. A kint töltött év során rengeteg érdekes és hasznos, különleges tantárgyat tanulhatsz, valamint részt vehetsz az iskolai külön programokon, szakkörökön.

Vissza a tetejére

7. Milyen vallási/kulturális programokon vehetek részt az amerikai év során?

Az Egyesült Államokban tartózkodó diákok hagyományosan részt vesznek a fogadó iskolájuk programjain. Ez általában egy vagy két lelkigyakorlatot jelent a tanév során. Ezen kívül a fogadó iskola hagyományaitól függően az év során több iskolai kiránduláson is részt vesznek a diákok. Ilyen például az évente megrendezésre kerülő “March For Life” megmozdulás január végén Washington DC-ben. Az elmúlt években több GO-s diák is részt vett ezen a rendezvényen.

Egy másik rendezvény, amin a GO-s diákok hagyományosan részt szoktak venni, a TEC lelkigyakorlat. A korábbi évek tapasztalatai alapján kifejezetten javasoljuk a kint tanuló diákoknak, hogy kint tartózkodásuk során legalább egyszer vegyenek részt egy TEC-es rendezvényen.

Vissza a tetejére

8. Hol fogok lakni?

Családoknál az iskolád városában. Jelenleg három amerikai államban vannak kapcsolatok: Wisconsin, Minnesota és Nebraska. Azt, hogy ki melyik államba, városba, iskolába és családba kerül, az amerikai kuratórium dönti el.

A családok kiválasztása alapvetően a diákok igényeinek és szükségeinek figyelembevételével történik. A fogadó családok is komoly szűrésen esnek át annak érdekében, hogy a programban résztvevő diákok megfelelő helyre kerüljenek. Ezzel együtt azonban a kiutazó diákok részéről is együttműködésre van szükség a sikeres beilleszkedés érdekében.

Vissza a tetejére

9. Mennyibe kerül mindez, milyen kiadásokra kell számítani?

-Az amerikai szervezői díj 2950 USD (2015-2016-ben)
-A repülőjegy légitársaságtól függően kb. 150-200.000 Forint
-Az egyéves utasbiztosítás kb. 125-150.000 Forint
-Vízumdíj kb. 200 USD
-Zsebpénz min. 500 USD ajánlott
-Két tábor kb. 200 EUR + utazás

Mi is tisztában vagyunk a program költségeivel, és azzal hogy ennek kifizetése sok családnak okozhat nehézséget.

Mivel az utóbbi években a Global Outreach programban való részvétel költségei jelentősen megnőttek és mivel minden évben vannak olyan, tehetséges és értékes fiatalok, akik kizárólag családjuk nehezebb anyagi helyzete miatt nem adják be pályázatukat, ezért a Global Outreach program egy ösztöndíj létrehozása mellett döntött.

Az ösztöndíj célja, hogy a nehezebb anyagi körülmények közül érkező fiataloknak is megkapják a programban való részvétel lehetőségét. Az ösztöndíjról részletesebben itt olvashat.

Vissza a tetejére

10. Mi lesz a hazaérkezés után?

A magyar alapítvány további egy évig ingyenes vagy minimális pénzbe kerülő programokat szervez a hazaérkezőknek, amik keretében a “visszaszokáshoz” nyújtunk segítséget, valamint a kint tanultaknak, tapasztaltaknak itthoni hasznosítására oktatjuk a diákokat. A magyar vezetőképző program, ahogyan az amerikai év is, Robert Greenleaf “Servant Leadership – Szolgáló Vezető” eszméjén alapul. Meggyőződésünk, hogy a Global Outreach családba való tartozás egy életre szól, így biztosak vagyunk benne, hogy akik hazaérkeznek, szívesen csatlakozni fognak csapatunkhoz.

Vissza a tetejére

11. Mi kell a jelentkezéshez?

-Elkötelezett, gyakorló katolikus keresztény vallásosság, keresztség
-Jó iskolai eredmények, tanári és plébániai ajánlás
-Iskolán kívüli tevékenységek, plébániai közösségi élet előny
-Társalgási szintű angol nyelvtudás (a szóbeli interjún meg kell tudni érteni a kérdezőket és meg kell tudni értetni magunkat)
-Kitöltött jelentkezési lap

Vissza a tetejére

12. Mikor, hogyan lehet találkozni a szervezőkkel, személyesen kérdezni?

Minden január-februárban az interjúk előtt szervezünk egy kirándulással egybekötött családi napot, ahol az alapítvány dolgozóival és öregdiákokkal lehet találkozni, tőlük bármit kérdezni. Ezen kívül e-mailben és telefonon is állunk rendelkezésre, valamint a honlapunkat is érdemes követni a friss hírek miatt.

Vissza a tetejére

13. Mit csinál még a magyar alapítvány?

Az amerikai tanulmányi lehetőség közvetítésén túl a kiutazás előtt álló és a hazaérkezett illetve az öregdiákoknak szervezünk közösségi programokat. Ezen kívül szívügyünknek tekintjük a keresztény magyar fiatalok tehetség-gondozását és vezetői képességeik kamatoztatását.

Vissza a tetejére

14. Hogyan lehet támogatni az alapítvány munkáját?

Minden felajánlást hálásan köszönünk. Lehet készpénzben vagy átutalással támogatni bennünket, amiről adójóváíráshoz szükséges igazolást állítunk ki. Ezen kívül mint közhasznú alapítvány jogosultak vagyunk 1%-os személyi jövedelemadó felajánlásokra. Tárgyi eszközök adományozásával kapcsolatban kérjük, keressen meg minket e-mailben vagy telefonon.

Vissza a tetejére