GYIK


1. Mi az a Global Outreach?
2. Mi a Global Outreach Magyarország Alapítvány?
3. Mit kapok, ha jelentkezem az amerikai tanulmányi lehetőségre?
4. Hány évesen jelentkezhetek?
5. Mi történik, ha kiválasztanak?
6. Hogyan jutok ki és mi vár rám odakint?
7. Milyen vallási/kulturális programokon vehetek részt az amerikai év során?
8. Hol fogok lakni,melyik iskolába fogok járni?
9. Mennyibe kerül mindez, milyen kiadásokra kell számítani?
10. Mi történik a hazaérkezés után?
11. Mi kell a jelentkezéshez?
12. Mikor, hogyan lehet találkozni a szervezőkkel, személyesen kérdezni?
13. Mit csinál a Global Outreach Magyarország?
14. Hogyan tudom teljesíteni az itthoni tanévem?

1. Mi az a Global Outreach?

A Global Outreach egy amerikai katolikus alapítvány, amely a kilencvenes évek elején alakult. Fő célja a posztkommunista országok katolikus egyházának újjáépítésében, megerősödésében való segítség, közreműködés. Tekintve azt, hogy az amerikai katolikus egyház erős hitélettel és szolgálatkészséggel bír, az alapítvány egyéves tanulmányi lehetőséget biztosít közép- és kelet-európai középiskolások számára USA-beli katolikus középiskolákban (Wisconsin és Nebraska államokban) való tanulásra.
A kiutazó diákok megismerik és megtapasztalják az erős egyház fogalmát, kamatoztathatják vezetői képességeiket, remek programokon vehetnek részt, és nem utolsó sorban kitűnően megtanulnak angolul. Az alapítvány jelenleg Magyarországról, Csehországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból és Ukrajnából fogadja a jelentkezőket. Évente összesen nagyjából húszan utazhatnak az Egyesült Államokba. Az elmúlt években több mint 400 diák vett részt a programban.

További részletek a Bemutatkozás menüpont alatt.

Vissza a tetejére

2. Mi a Global Outreach Magyarország?

A Global Outreach Magyarország az amerikai alapítvány itthoni képviselete. Tagjai a program öregdiákjai, akik már eltöltöttek egy évet az USA-ban, és ezt követően segítik a fiatalabbakat a pályázati folyamatban, illetve a kiutazás előkészítésében. Tevékenységüket mindenfajta juttatás nélküli, társadalmi munkaként végzik. A magyar jelentkezőknek kizárólag a Global Outreach Magyarország vezetőségén keresztül van lehetőségük pályázni. Hazatértük után a diákok részt vehetnek a Global Outreach Magyarország további programjain és feladataiban.

Vissza a tetejére

3. Mit kapok, ha jelentkezem az amerikai tanulmányi lehetőségre?

A jelentkezés önmagában nem egyenlő a kiutazással. Először ugyanis egy kétfordulós kiválasztáson kell jól teljesíteni. Az első szakasz a jelentkezési lap kitöltése és beküldése, amelyet az alapítvány amerikai munkatársai értékelnek. A második szakasz egy személyes interjú (a pályázat beadási határidejét követő néhány héten belül; általában novemberben). A személyes interjúra Magyarországra utaznak az Alapítvány kinti munkatársai; az interjún részt vesznek a Global Outreach Magyarország öregdiákjai is. A jelentkezők végső értékelését az amerikai kuratórium végzi, ezt követően értesítenek mindenkit az eredményéről.
Az Alapítvány a bírálati folyamattal párhuzamosan a programban részt vevő partneriskolák közül igyekszik megtalálni a lehető legmegfelelőbb iskolát a nyertes diákok számára. Ezt követően az iskola környékén élő, erre vállalkozó családok közül választják ki a fogadó családot, amellyel a diák tanulmányi éve során családtagként élni fog.

Vissza a tetejére

4. Hány évesen jelentkezhetek?

A programra alapvetően 10. osztályos középiskolások jelentkezhetnek. A fő kritérium, hogy a jelentkező diák betöltse tizenhatodik életévét a kiutazása előtt. Egyedi esetben 11. osztályos diákok jelentkezését is el tudjuk fogadni. Minden kiutazóra érvényes, hogy az USA-ban a 11. osztályba fog járni. Vagyis aki Magyarországon már elvégezte a 11. osztályt, az kint ismételni fog. Fiatalabbak vagy idősebbek nem jelentkezhetnek, őket vissza kell utasítanunk az amerikai anyaszervezet szabályzata értelmében.

Vissza a tetejére

5. Mi történik, ha kiválasztanak?

A sikeres pályázatról a jelentkezők emailben kapnak értesítést. Kiutazás előtt és a hazaérkezés után minden éppen induló illetve hazaérkező diák részt vesz egy egyhetes nyári táborban. Ennek célja, hogy a kiutazó diákok megismerkedjenek egymással, és felkészüljenek az Amerikában eltöltendő tanévre. A táborokat az amerikai alapítvány és a tagországok közösen szervezik a résztvevő európai országok valamelyikében.
A táborban való részvétel az amerikai tanév előtt és közvetlenül utána kötelező.
A jelentkezéshez még nem elég idős, de a program iránt érdeklődő diákokat is szeretettel várjuk a táborokban (javasolt a betöltött 14. életév).
Az elmúlt néhány év Global Outreach táborainak helyszínei:
-2010: Brno (Csehország)
-2011: Vilnius (Litvánia)
-2012: Szeged (Magyarország)
-2013: Besztercebánya (Szlovákia)
-2014: Prága (Csehország)
-2015: Litvánia
-2016: Miskolc (Magyarország)
-2017: Liptovsky Ján (Szlovákia)
-2018: Zakopane (Lengyelország)
-2019: Brno (Csehország)
-2020: országonként külön mini táborok
-2021: online tábor
-2022: Magyarország

Vissza a tetejére

6. Hogyan jutok ki és mi vár rám odakint?

A kiutazás megszervezésében segítséget nyújt az amerikai alapítvány, valamint a Global Outreach Magyarország tagjai.
Az USA-ban mindenki katolikus családoknál lakik, akik önkéntesen, térítésmentesen fogadják otthonukba és látják el a diákot egy éven át, a diákok tehát családtagként élnek velük. A tanulók katolikus magániskolákba járnak. Ezen iskolák egy része tandíjmentességet biztosít a magyar diákok számára, míg másik esetben az amerikai alapítvány finanszírozza a tandíjat.
A kiutazás augusztus elején szokott történni. Az Amerikába való megérkezés után egyhetes Orientation Week vár a diákokra, ezt követően utaznak tovább a fogadó családjukhoz. Az USA-ban a tanév augusztus közepe táján indul, és június elejéig tart (államonként, illetve iskolánként némiképp eltér a tanév pontos menete).
A kint töltött év során rengeteg érdekes és hasznos, különleges tantárgyat választhatnak a tanulók, valamint részt vehetnek az iskolai külön programokon, sporteseményeken, szakkörökön.

Vissza a tetejére

7. Milyen vallási/kulturális programokon vehetek részt az amerikai év során?

Az Egyesült Államokban tartózkodó diákoknak lehetőségük nyílik részt venni a fogadó iskolájuk által szervezett programokon. Ez általában egy vagy két lelkigyakorlatot és különböző tanulmányi kirándulásokat jelent. Ilyen például az évente megrendezésre kerülő “March For Life” (Élet Menete) nevű felvonulás január végén Washington DC-ben. A Global Outreach diákok általában iskolájuk vagy plébániájuk szervezésében csatlakoznak a zarándoklathoz.
Egy másik rendezvény, amin a GO-s diákok hagyományosan részt szoktak venni, a TEC (Teens Encounter Christ) lelkigyakorlat. A korábbi évek tapasztalatai alapján kifejezetten javasoljuk diákjainknak, hogy jelentkezzenek, sokaknak ez a program a legmeghatározóbb élménye a kint töltött évük alatt.

Vissza a tetejére

8. Hol fogok lakni, melyik iskolába fogok járni?

Az Alapítvány által Részedre kiválasztott katolikus családnál fogsz lakni, abban a városban, ahol az iskolád is található.
Jelenleg két amerikai államban vannak partneriskolai kapcsolatok: Wisconsin és Nebraska. Azt, hogy ki melyik államba, városba, iskolába és családba kerül, az amerikai kuratórium dönti el a pályázati anyagodban megfogalmazott szempontok részletes tanulmányozása alapján, a programban szereplő partneriskolák adottságainak és kapacitásának megfelelően, illetve a jelentkező fogadó családok alapos megismerése után.
A családok kiválasztása alapvetően a diákok igényeinek és szükségleteinek figyelembevételével történik. A fogadó családok is komoly szűrésen esnek át annak érdekében, hogy a programban résztvevő diákok megfelelő helyre kerüljenek, és valóban második otthonra találhassanak kintlétük során. Ezzel együtt azonban a diákok részéről is együttműködésre van szükség a sikeres beilleszkedés érdekében.

Vissza a tetejére

9. Mennyibe kerül mindez, milyen kiadásokra kell számítani?

A program teljes költsége nagyjából 1,7-2 millió forint, ami az alábbi tételekből áll össze:
-Az amerikai szervezői díj 3300 USD
-A repülőjegy légitársaságtól függően kb. 150-200.000 Forint
-Az egy éves utasbiztosítás kb. 125-150.000 Forint
-Vízumdíj kb. 200 USD
-Költőpénz: havi 100 USD ajánlott
-Két tábor kb. 200 EUR + utazás
Mi is tisztában vagyunk a program költségeivel, és azzal, hogy ennek kifizetése sok családnak okozhat nehézséget. Mivel az utóbbi években a Global Outreach programban való részvétel költségei jelentősen megnőttek, ugyanakkor minden évben vannak olyan tehetséges és értékes fiatalok, akik kizárólag családjuk nehezebb anyagi helyzete miatt nem adják be pályázatukat, ezért a Global Outreach program egy ösztöndíj létrehozása mellett döntött.
Az ösztöndíj célja, hogy a nehezebb anyagi körülmények közül érkező fiatalok is megkapják a programban való részvétel lehetőségét. Az ösztöndíjra való jelentkezéshez külön nyomtatványt kell kitölteni, amelyet a sikeres pályázást követően Barbara Tota-Boryczkától lehet kérvényezni a [email protected] email címen.

Vissza a tetejére

10. Mi történik a hazaérkezés után?

A Global Outreach Magyarország öregdiákjai számos ingyenes vagy minimális pénzbe kerülő programot szerveznek a hazaérkezőknek, amelyek keretében a “visszaszokáshoz” nyújtunk segítséget, valamint a kint tanultak, a tapasztalatok itthoni hasznosításában segítjük a diákokat. A magyar vezetőképző program – ahogyan az amerikai tanév is – Robert Greenleaf “Servant Leadership – Szolgáló vezető” eszméjén alapul. Meggyőződésünk, hogy a Global Outreach családba való tartozás egy életre szól, így biztosak vagyunk benne, hogy akik hazaérkeznek, szívesen csatlakozni fognak csapatunkhoz.

Vissza a tetejére

11. Mi kell a jelentkezéshez?

Kitöltött jelentkezési lap: Mindenképp szánj elegendő időt a pályázatod elkészítésére. Az adatlap üresen is sok-sok oldalas. Mire a végére érsz a kitöltésnek, és begyűjtöd a többi szükséges mellékletet is, komoly dokumentummá áll össze. A pályázati űrlapon számos rövidebb-hosszabb kérdést kell megválaszolni, amelynek segítségével az alapítvány kuratóriuma alaposabban megismerhet Téged. Kíváncsiak többek között arra, hogy mi minden érdekel jelenleg, mi szeretnél lenni, miért szeretnél részt venni a programban, mi mindent vársz/remélsz a kint töltött évtől. Rövidebb esszé-jellegű kérdéseket is feltesznek Neked pl. arról, hogy milyen kulturális és társadalmi különbségeket látsz az USA és Magyarország között, vagy hogy ma Magyarországon szerinted a katolikus egyháznak mik a legnagyobb nehézségei. Lelki életeddel kapcsolatban is számíthatsz kérdésekre az űrlapon. A reménybeli fogadócsaládodnak egy levelet kell írnod, ebben minél részletesebben be kell mutatkoznod számukra. Lényeges további eleme a pályázati anyagodnak, hogy miként szeretnéd hazaérkezésed után hasznosítani a kint tanultakat.
-Egészségügyi nyilatkozat
-Társalgási szintű angol nyelvtudás: A jelentkezést angol nyelven kell kitölteni, illetve a szóbeli interjún az amerikai bizottsággal kell majd elbeszélgetned. Az intejún ott lesz Veled egy magyar öregdiák is, aki segít, ha esetleg erre szükséged lenne.
-Tanári ajánlások: Szükséged lesz ajánlásokra az osztályfőnöködtől, angol tanárodtól, az iskolád igazgatójától.
-Plébánosi ajánlás: Mivel a program egyik legalapvetőbb kritériuma a katolikus vallás gyakorlása, a jelentkezéshez csatolandó egy ajánlás a plébániádtól. Mind a tanári, mind a plébánosi ajánláshoz találsz angol nyelvű formanyomtatványt a Global Outreach honlapján.
-A jelentkezést megelőző két tanév iskolai eredményei bescannelve angol nyelvű fordítással együtt.
-FONTOS: A program szabályzata értelmében csak Covid-SARS oltással rendelkező diákok vehetnek részt a programban.
-Előnyt jelent a jelentkezéshez, ha aktív vagy az iskolán kívül és a plébániádon. Ez lehet bármilyen közösség, sport, önkéntes munka.
A teljes pályázati anyagot angolul kell elkészítened. Ha esetleg a szüleid és/vagy a plébánosod nem tud angolul, akkor az általuk kitöltendő dokumentumok elkészítésében Te tudsz nekik segítséget nyújtani.

Vissza a tetejére

12. Mikor, hogyan lehet találkozni a szervezőkkel, személyesen kérdezni?

Minden szeptemberben a jelentkezési határidő előtt szervezünk nyílt napot, ahol részletesen bemutatjuk a programot, továbbá az öregdiákokkal lehet találkozni, tőlük bármit kérdezni. Erre az alkalomra bátran hozd magaddal a szüleidet is!
Ezen kívül e-mailben bármikor szívesen válaszolunk a felmerülő kérdésekre, valamint honlapunkat és facebook oldalunkat is érdemes követni a friss hírekért.

Vissza a tetejére

13. Mit csinál még a Global Outreach Magyarország?

Rendelkezésre állunk a jelentkezés folyamatának bármely lépésénél felmerülő kérdések megválaszolására, és segítünk a szervezőkkel való kapcsolattartásban. Mi szervezzük meg a Budapesten megrendezésre kerülő személyes interjúkat. Ezen kívül minden évben tartunk családi nyílt napot és öregdiák programokat, mint például az éves alumni vacsora.

Vissza a tetejére

14. Hogyan tudom teljesíteni az itthoni tanévem?

Fontos, hogy a kiutazásod előtt a saját iskolád igazgatójától hivatalos engedélyt kell kérned a tanulmányaid felfüggesztésére. 

A visszatérő diákok két opció közül választhatnak: osztályozó vizsgát tesznek az itthoni 11. osztályos tananyagból augusztus végén, és zavartalanul folytatják középiskolai tanulmányaikat, vagy pedig megismétlik a tanévet, így egy évvel későbbre tolódik számukra az érettségi. 

Mivel minden egyes tantárgyból egyénileg kell felkészülni és kötelező vizsgázni, ráadásul a 11. osztályos eredmények már beszámítanak a felvételibe, a magyar diákok közül a legtöbben az utóbbi opciót választják. Szerencsére ezt nem kötelező előre eldönteni, hanem elegendő ezt a tanév során egyeztetned az itthoni iskoláddal. 

Vissza a tetejére